Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  

Meloun a cukrovka

Lékaři nabádají diabetiky ke konzumaci některých druhů ovoce, mezi toto ovoce patří i vodní meloun. Zde však název ovoce není namístě, jelikož některé zdroje zařazují vodní meloun mezi zeleninu. Plody jsou plné vitaminů, minerálů a vlákniny.

Můžu jíst meloun při cukrovce?

Meloun by se měl stát součástí stravování u diabetiků. Musí však sledovat sacharidy, nezapomínat kontrolovat velikost porce a obloukem se vyhýbat přidaným cukrům a konzervovaným sirupům. Meloun je v čerstvém stavu tím nejlepším, obsahuje velký podíl vitaminů B a C, betakarotenu a lykopenu. Už jeden plátek denně dodá potřebné vitaminy a energii.

Glykemický index a glykemická zátěž u melounu

Glykemický index (GI) říká, jak rychle vstoupí cukr do krevního oběhu. Každá potravinářská položka má hodnotu mezi 1 a 100. Tyto hodnoty jsou určeny porovnáním potraviny s referenční položkou. Jako referenční se obvykle používá cukr nebo bílý chléb. Glykemická zátěž (GL) je kombinace GI a skutečného obsahu sacharidů v jídle. Argumentuje se tím, že GL poskytuje reálnější hodnotu toho, jak určitá potravina může ovlivnit hladinu cukru v krvi. Tento přístup často využívají lidé, kteří sledují diabetes pomocí počítání sacharidů. U potraviny s nízkým nebo středním GI se považuje za méně pravděpodobné, že zvýší hladinu cukru v krvi.

GI 55 nebo méně je považován za nízký. GI mezi 55 a 69 se obecně považuje za střední. Všechno přes 70 je považováno za vysoké. GL pod 10 je nízká, 10 až 19 je střední a 19 a vyšší je považováno za vysoké. Meloun má GI 72, ale GL činí 2 na 100 gramů. Ačkoli je GL u melounu nízká, nezapomeňte vyvážit veškeré jídlo nízkým GI jídlem, abyste minimalizovali případné „hroty“ krevního cukru.

Jaké změny v jídelníčku musím udělat, když si chci právě teď dát meloun

Meloun vodní obsahuje ve 100 g 8,4 g sacharidů. Celkové množství přijatých sacharidů za den u diabetika by se mělo pohybovat mezi 175–225 g. Množství sacharidů ve stravě určuje lékař.

Vodní meloun není jenom skvělým osvěžením, ale svými účinky se stává i jednou ze zbraní proti zánětům, jež přispívají k diabetu, artritidě, astmatu, ateroskleróze a dokonce i rakovině.

Meloun obsahuje vitamin C (stimulující imunitní systém), vitamin A (udržující zdravé oči) a vitamin B6 (podporující mozkovou činnost). Je velmi koncentrovanou formou karotenoidu lykopenu. Lykopenu je hodně v rajčatech, ale v melounu ho najdeme opravdu značné množství. Ve skutečnosti zde lykopen dosahuje své nejvyšší koncentrace v porovnání s jiným ovocem či zeleninou.

Lykopen byl široce studován pro své antioxidační a preventivně protirakovinně působící vlastnosti. Odborníci jej shledali vysoce užitečným coby podporu protinádorových účinků v případě prostaty, plic, střev, vaječníků a prsu. Lykopen rovněž pomáhá v prevenci srdečních chorob.

Melouny jsou bohaté i na elektrolyty (sodík a draslík) – vyživují tělo nejenom náhradou elektrolytů, které se ztratí pocením, ale také buňky hydratují a udržují vodní rovnováhu. Tím nakonec podporují metabolismus a energetizují tělo.

A protože má meloun vysoký podíl vody a nižší množství kalorií než mnoho jiných plodů (celý šálek melounu obsahuje 48 kalorií), dodává více živin než kalorií, což je mimořádný přínos.

Zdravotní přínosy melounu

Meloun obsahuje: vitamin A, vitamin C, draslík, sodík, hořčíku, vitamin B6, vlákninu, vápník, lykopen.

280 gramů melounu obsahuje 31 % denního doporučeného množství vitaminu A, který podporuje zdravé vidění a pomáhá udržovat v dobré kondici srdce, ledviny a plíce.

Vitamin C je také přínosný pro zdravou výživu. Jediná porce melounu zajišťuje 37 % denního doporučeného příjmu. Vitamin C je známý tím, že zlepšuje a posiluje srdce, pomáhá předcházet některým druhům rakoviny a pomáhá bojovat s příznaky nachlazení.

Meloun obsahuje vysoký obsah vlákniny, což může pomoci organismu vypláchnout toxiny a podpořit dobré trávení a zdraví.

Přiměřená konzumace melounu může omezit chuť na sladké, může také udržet pocit sytosti. Je to proto, že v melounu je více než 90 % vody. Kromě udržování hydratace může konzumace melounu pomoci při redukci hmotnosti.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Scott Bauer

odkaz na článek

. Meloun a cukrovka [online]. Cukr-v-krvi.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek napsala zdravotní sestra Mgr. Světluše Vinšová.

Tento nástroj neposkytuje zdravotní poradenství. Viz další informace.

Lidé také čtou

Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU