Ovoce a cukrovka


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Co jíst při cukrovce

Zveřejněno dne 31.1.2019


Diabetici by měli být při konzumaci ovoce opatrní. Je třeba vědět, jaké ovoce lze bez starostí jíst a kterému se raději vyhnout. Také hodně záleží na množství zkonzumovaného ovoce. K udržení nízkého glykemického indexu (GI) se doporučuje konzumovat čerstvé ovoce (tepelné ošetření a příprava šťávy zvyšují GI). Sladké i kyselé plody obsahují pektin, vitaminy, mikroelementy a vlákninu, tedy vše prospěšné pro trávicí systém.

Ovoce při cukrovce

Ovoce obsahuje mnoho výživově cenných látek, proto by je diabetik neměl ze svého jídelníčku eliminovat, ale obezřetně konzumovat. Jednou porcí ovoce se rozumí množství obsahující cca 10 g sacharidů, což je zhruba 100 g jablka, polovina banánu (50 g), 125 g pomeranče. Diabetici by měli vynechat sušené ovoce a ovocné džusy. Doporučuje se ovoce konzumovat jen v přirozené podobě.

Základní součástí léčby diabetu je vždy dodržování režimových opatření, mezi něž patří dieta, pohybová aktivita, zanechání kouření a snížení tělesné hmotnosti o 5–10 % pro obézní osoby a její následné udržení. Rozeznáváme několik typů diet vhodných pro pacienty s cukrovkou. Diety se liší v množství přijímaných cukrů, tuků a bílkovin. Typ diety vám doporučí ošetřující lékař nebo nutriční specialista. Nezapomeňte, že dodržování správné diety je základem léčby, i když jste léčeni tabletami nebo inzulinem. Mnoho druhů ovoce s nízkým glykemickým indexem je bohaté na pektin. U diabetiků je vhodné, aby každý den zahrnuli jeden nebo dva kousky z uvedených druhů: hrušky, broskve, jablka, třešně, neslazené švestky.

Je zakázáno jíst ovoce s vysokým glykemickým indexem, zvláště pokud je onemocnění těžké. Navzdory sekundární úloze výživy v prvním (na inzulinu závislém) typu diabetu nelze potlačit dietní požadavky, aby nedocházelo ke zvýšení hodnoty cukru v krvi.

Sušené ovoce by vůbec nemělo být v jídelníčku diabetika, protože způsobuje prudké zvýšení hodnoty cukru v krvi. Pokud je obtížné zcela opustit chutné a užitečné druhy potravin, pak odborníci na výživu doporučují následující: Po dobu 6–7 hodin namočte sušené švestky, sušené hrušky či jablka ve vodě, poté slijte tekutinu a připravte si kompot s povoleným druhem sladidla.

Jablka, hrušky a švestky vařené ve vlastních šťávách při nízké teplotě bez sladidla jsou povoleny v malém množství: hodnota Gl je 30 jednotek.

Plody s nízkým glykemickým indexem:

  • jablka: Gl – 30 jednotek;
  • neslazené (červené) švestky: Gl – 25 jednotek;
  • hrušky: Gl – 34 jednotek;
  • třešně: Gl – 25 jednotek;
  • meruňky (čerstvé): Gl – 20 jednotek;
  • nektarinky: Gl – 35 jednotek.

Pozor! Diabetik by neměl konzumovat mandarinky! Tyto plody mají vysoký glykemický index.


Ovoce a těhotenská cukrovka

Úplné vyřazení sacharidů při těhotenské cukrovce se nedoporučuje, protože sacharidy jsou zdrojem energie, navíc potraviny, které jsou zdrojem složitých sacharidů a mají vyšší obsah vlákniny, pomohou k nižším výkyvům hladiny cukru v krvi. Hladinu cukru v krvi ovlivňují všechny potraviny, které obsahují sacharidy. Sacharidy se dělí na složité a jednoduché. Čím zralejší ovoce je, tím více obsahuje jednoduchých sacharidů. Citrusové ovoce obsahuje sacharidů obecně méně, stejně tak i borůvky, maliny, ostružiny. Naopak nejvíce sacharidů obsahuje cukrový meloun, broskev a hroznové víno. Nezapomínejte, že ani povoleného ovoce není vhodné sníst najednou mnoho.


Banány při cukrovce

Banány nejsou u cukrovky striktně zakázány, ale řadí se do kategorie „méně vhodné ovoce“. Zelené banány určitě nikdo jíst nebude, ale diabetik by se měl vyhnout banánům přezrálým, které obsahují jednoduché sacharidy. A měl by sacharidy a energii z banánu vždy započítat do své diety. Jeden středně velký zralý banán obsahuje přibližně 25 g sacharidů. V rámci pestrosti stravy se doporučují 1–2 banány týdně, ideálně rozdělené na dvě poloviny, například jako součást svačiny a dezert po hlavním jídle. A pokud je doplníte přírodním jogurtem, který trávení banánu trochu zpomalí, bude to ještě lepší.


Ananas a cukrovka

Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.

Třešně a cukrovka

Novější studie ukazují, že třešně mají velký vliv na léčbu cukrovky, a to díky antokyanům, barvivům, která v laboratorních testech dokázala zvýšit produkci inzulinu o padesát procent. Američtí odborníci tvrdí, že třešně mohou pomoci u obou typů diabetu, tedy u cukrovky na inzulinu závislé i na inzulinu nezávislé. Stav nemocných se po pravidelné konzumaci třešní výrazně zlepšuje. Ve třešních obsažené antokyany mají navíc další příznivé účinky. Stejně jako jiná rostlinná barviva jsou svojí povahou antioxidanty, které vykazují celou řadu blahodárných účinků na lidské tělo – chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením. Ale i zde platí pravidlo všeho s mírou, tedy přiměřeně.


Cukrovka a med

Med má glykemický index 55, zatímco cukr 65. Uvádí se, že hladina cukru v krvi zůstává po požití medu nižší, než je tomu u cukru. Při dlouhodobějším užívání medu docházelo u zkoumané skupiny diabetiků druhého typu k poklesu tělesné hmotnosti a cholesterolu. Med je jednoznačně lepší varianta – pro zdravé lidi, ale i diabetiky – než bílý rafinovaný cukr. Je to dáno i tím, že med má prokazatelně silné antibakteriální, antioxidační a antimikrobiální účinky. Výzkumy dokonce ukázaly, že pomáhá snižovat cukr v krvi a naopak zvyšovat inzulin. Navíc je přírodní a méně průmyslově zpracovávaný, než je tomu u cukru.

Lidé s diabetem by měli med do svého jídelníčku zahrnout postupně, nejdříve je potřeba zjistit, jak právě vaše tělo na med reaguje. I když je med zdravý, je třeba pamatovat na to, že se stále jedná o sladidlo, proto si ho dopřávejte v malém množství.


Ořechy a cukrovka

Ořechy jsou vedeny u diabetiků jako vhodné potraviny, a to v přírodním stavu. Patří sem: dýňová, sezamová a slunečnicová semínka, stromové ořechy (mandle, pekanové, vlašské, lískové, para). Ale má to jedno velké „ALE“ – pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu.

Kokos, solené a pražené ořechy jsou pro diabety zcela nevhodné.

Tabulky ovoce s vysokým GI

Vhodně zvolená dieta je nutná jak v akutních stavech, tak u léčby chronických onemocnění. Veškeré ovoce (vyjma citronů) je potřeba započítat do denního příjmu sacharidů.

MÉNĚ VHODNÉ OVOCE

Mezi méně vhodné ovoce patří: banány, hroznové víno, ryngle, švestky, hrušky, cukrový meloun.

NEVHODNÉ OVOCE

Zcela nevhodné jsou: datle, fíky, kandované ovoce, sušené ovoce, sladké kompoty, džemy, marmelády.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Calot

odkaz na článek

Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

. Ovoce a cukrovka [online]. Cukr-v-krvi.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 11 lidí.


přidejte sem svůj komentář

Něco není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
klíčová slova
ovoce diabetik těhotenství index pektin jednotky dieta banány třešně ananas med ořechy