Diabetes II. typu
Diabetes 2. typu buď zůstává v pozadí, nebo vstupuje do popředí v závislosti na tom, jak dobře zvládáte hladinu cukru v krvi. Diabetes typu 2 znamená, že vaše produkce inzulínu je omezena. Inzulín je hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Bez dostatečného přísunu inzulínu se v těle zvyšuje hladina cukru v krvi a to může způsobit řadu problémů. Naštěstí můžete hladinu cukru v krvi ovlivnit alternativními prostředky, konkrétně dietou. Pitím a konzumací specifických potravin se dá snížit kolísání hladiny cukru v krvi až tak, že odolává výkyvům způsobeným jídlem.
Černý čaj na snížení cukru v krvi
Studie publikovaná v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition [1] zjistila, že černý čaj významně snižuje nárůst hladiny glukózy (cukru) v krvi jak u zdravých dospělých, tak u dospělých s prediabetem.
K prozkoumání účinku černého čaje účastníci nejprve vypili slazený nápoj. Dvacet čtyři subjektů, mužů a žen ve věku 20 až 60 let, zdravých i prediabetických, náhodně požilo slazený nápoj s nízkou a vysokou dávkou nápoje z černého čaje nebo placebo.
Účastníkům studie byly pro měření hladiny glukózy v krvi a inzulínu odebrány vzorky krve na začátku, poté po 30, 60, 90 a 120 minutách od počátečního požití.
Vědci zjistili, že nápoj obsahující nízkou i vysokou dávku černého čaje výrazně snížil hladinu glukózy v krvi ve srovnání s placebem. Tento účinek byl pozorován do 60 minut po požití černého čaje.
Vědci uzavřeli tuto studii se zjištěním, že konzumace černého čaje může snížit postprandiální (objevující se po jídle) hladinu glukózy v krvi po příjmu sacharózy. Jinými slovy to znamená, že pokud máte chuť na jídlo nebo nápoj s vysokým glykemickým indexem, tak si ho bez obav můžete dopřát, když ho zapijete šálkem černého neslazeného čaje.
Jak snížit dlouhodobý cukr
Jedním z nejužitečnějších tipů, jak dlouhodobě udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou, je založit skladbu jídla na glykemickém indexu (GI).
GI říká, zda potravina zvyšuje hladinu glukózy v krvi rychle, mírně nebo pomalu. To znamená, jak dané jídlo může být užitečné při léčbě diabetu.
Různé sacharidy se tráví a vstřebávají různou rychlostí a GI je žebříček toho, jak rychle každé jídlo a nápoj na bázi sacharidů zvýší hladinu glukózy v krvi poté, co ho sníte.
Čím vyšší hodnota GI, tím výraznější vliv bude mít daná potravina na hladinu cukru v krvi.
Mezi potraviny s vysokým GI patří:
- cukr a sladká jídla;
- slazené nealkoholické nápoje;
- bílý chléb;
- brambory;
- bílá rýže.
Mezi potraviny s nízkým nebo středním GI, které se rozkládají pomaleji a způsobují postupný vzestup hladiny krevního cukru v průběhu času, patří některé ovoce, zelenina a luštěniny.
Příznaky cukrovky typu 2
Mezi běžné příznaky patří:
- výrazně časté a vydatné močení;
- nadměrná žízeň;
- silná únava;
- infekce, jako je kandida;
- pomalé hojení ran;
- ztráta váhy.
Pokud máte některý z příznaků cukrovky nebo se obáváte, že byste mohli mít vyšší riziko cukrovky, měli byste navštívit praktického lékaře. Bude zapotřebí provést krevní test, aby lékař mohl zjistit stav krevního cukru.
Čím dříve je diabetes diagnostikován a zahájena léčba, tím lépe.