Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  

Je bobkový list jedovatý?

 


Aktualizováno:

Poradna

Vavřín, nebo-li bobkový list je jedním z nejstarších pěstovaných keřů. Je to nezbytná listová rostlina pro bylinkové zahrady. Listy vavřínu se běžně používají v kuchyni a jako součást kytic a věnců. Důležitý je jeho účinek na snížení cukru v krvi. Jak je to ale s jeho nežádoucími účinky? Na to se podíváme v našem článku.

Je bobkový list jedovatý?

Vavřín není pro člověka jedovatý a může být bez obav používán bez omezení. Jedovatý rovněž není pro ptactvo ani pro hospodářská zvířata. Vavřín ale je jedovatý pro psy, kočky a pro koně.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Využití bobkového listu

Lidé používají bobkový list při cukrovce, rakovině, žaludečních problémech, bolestech a mnoha dalších onemocněních, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by tato použití potvrzovaly jako účinná. Bobkový list se nesmí polykat, protože může být nebezpečný pro zažívací trakt.

Vedlejší účinky

Bobkový list a olej z bobkového listu jsou BEZPEČNÉ pro většinu lidí v normálním množství jako koření. Léčba bobkovm listem může být bezpečná pokud je podáván ústy v léčebných množstvích, krátkodobě. Pozor je potřeba dát v kuchyni, pokud vaříte s celým bobkovým listem, nezapomeňte ho před jídlem vyjmout. Spolknutí celého neporušeného listu ústy je NEBEZPEČNÉ. List nelze strávit, takže při průchodu trávicím systémem zůstává neporušený. To znamená, že může uvíznout v krku nebo prorazit výstelku střev.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bobkový list s léky

Existují zde nebezpečí, která souvisí se současným užívání některých léků společně s bobkovým listem.

Léky na bolest (narkotika)

Lidské tělo přeměňuje některé léky na bolest, aby se jich zbavilo. Bobkový list může snížit rychlost této přeměny a způsobí tak delší dobu jejich přítomnosti v organizmu a to může vést k předávkování a k zesílení nežádoucích účinků těchto léků. Léčivé látky proti bolesti, kterých se toto nebezpečí týká jsou: meperidin, hydrokodon, morfin, OxyContin a mnoho dalších.

Sedativní léky (léky tlumící CNS)

Bobkový list může způsobit ospalost. Léky, které způsobují ospalost, se nazývají sedativa. Užívání bobkového listu spolu se sedativními léky může způsobit přílišnou ospalost.

Léčivé látky, kterých se týká zvýšená ospalost při současném užívání bobkového listu jsou klonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem a další sedativa.

Dávkování bobkového listu

Vhodná dávka bobkového listu závisí na několika faktorech, jako je věk uživatele, zdravotní stav a několik dalších podmínek. V současné době není k dispozici dostatek vědeckých informací k určení vhodného rozsahu dávek bobkového listu. Mějte na paměti, že přírodní produkty nejsou vždy bez výhrad bezpečné a dávkování může být pro každého jiné. Před použitím doplňků stravy s bobkovým listem dodržujte příslušné pokyny na etiketách produktů a poraďte se se svým lékárníkem nebo lékařem nebo jiným zdravotnickým pracovníkem.

odkaz na článek

. Je bobkový list jedovatý? [online]. Cukr-v-krvi.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS