Facebook Síť X Pinterest email tisk

Jak vařit hovězí maso při cukrovce

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaCo jíst při cukrovce

Konzumace i malého množství červeného masa, jako je hovězí, vepřové nebo jehněčí, může zvýšit riziko cukrovky. Studie z roku 2020 ukázala, že konzumace pouhých 50 g červeného masa nebo ryb denně může zvýšit riziko cukrovky o 11 %. Lidé s cukrovkou by také měli zvážit vyhýbání se nebo omezení příjmu obalovaného, smaženého masa a masa s vysokým obsahem sodíku, jako jsou salámy a uzená masa.
Malá množství libového masa, včetně některých částí hovězího, vepřového a kuřecího masa, mohou být vhodnou stravou pro lidi s cukrovkou. Lidé s cukrovkou by si měli vybírat libové maso, aby omezili příjem nezdravých tuků.

Jak vařit hovězí maso při cukrovce

Obsah článku

Zdravé maso pro diabetiky

Libové maso, včetně některých částí hovězího, vepřového a kuřecího masa, může být vhodnou stravou pro lidi s cukrovkou.

Lidé s cukrovkou by si měli vybírat libové maso, aby omezili příjem nezdravých tuků.

Následující části ukazují živiny pro jednu porci masa (28 gramů). Všechny porce obsahují 7 gramů bílkovin.

Velmi libové maso

Velmi libové maso má 1 g tuku a 35 kalorií na porci. Vyhovuje pouze krůtí nebo kuřecí prso bez kůže.

Libové maso

Libové maso má 3 g tuku a 55 kalorií. Mezi tato masa patří:

  • některé části hovězího masa, jako je pravá svíčková, flank steak (stejk z pupku) a roštěná;
  • libové vepřové maso, jako je čerstvá, konzervovaná, uzená nebo vařená šunka, debrecínská pečeně a vepřová panenka;
  • telecí maso, kromě telecích řízků;
  • drůbež, včetně kuřecího, krůtího a slepice (vše bez kůže);
  • volně žijící zvěř, jako je zvěřina a králík, včetně bažanta, kachny a husy (vše bez kůže).

Je důležité poznamenat, že některá masa, jako je kladenská pečeně a hovězí maso, mají vyšší obsah sodíku 400 miligramů nebo více na porci.

Které maso pouze s mírou?

Některá masa jsou méně zdravá než jejich libové varianty, ale přesto mohou být vhodná ke konzumaci s mírou.

Středně tučné maso

Středně tučné maso obsahuje 5 g tuku a 75 kalorií na porci 28 g. Lidé by měli jíst menší porce středně tučného masa nebo je zařazovat do jídelníčku jen zřídka. Mezi středně tučné maso patří:

  • mleté hovězí maso, plec a vysoký roštěnec;
  • vepřové kotlety a pečeně;
  • pečené jehněčí a jehněčí kotlety a kýta;
  • telecí řízky, buď mleté, nebo krájené na kostky a bez chleba;
  • drůbež s kůží, mletá krůta a domácí kachna nebo husa;
  • játra, srdce, ledviny a brzlík;
  • 86% lančmít bez tuku (ačkoli má vysoký obsah sodíku).

Zakázané maso

Lidé s cukrovkou by se měli vyhýbat vysokým obsahům tuků a zpracovanému masu. Maso s vysokým obsahem tuku obsahuje 8 g tuku a 100 kalorií na porci 28 g. Mezi maso, kterému je třeba se vyhnout, patří:

  • prvotřídní kusy hovězího masa, jako jsou žebra;
  • vepřové výrobky, jako jsou žebírka, mleté vepřové maso a klobásy;
  • jehněčí placičky vyrobené z mletého jehněčího;
  • zpracované maso, jako jsou klobásy, salámy, párky, párky v rohlíku, hovězí maso a tučný lančmít s méně než 86 % masa.

Kolik masa sníst denně?

Množství masa, které by lidé měli každý den sníst, se liší podle individuálních faktorů, jako je věk, velikost těla a úroveň aktivity.

Podle odborníků by člověk, který denně konzumuje 2000 kalorií, měl konzumovat 50 g bílkovin a méně než 10 % kalorií z nasycených tuků.

Lidé by si měli vybírat různé bílkovinné potraviny a některé maso a drůbež nahradit rybami a rostlinnými zdroji.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Mnoho masa = cukrovka

Studie EPIC-InterAct [1] zjistila souvislost mezi konzumací masa a diabetem 2. typu.

Vědci sledovali více než 340 000 dospělých v osmi evropských zemích po dobu více než 11 let. Potvrdili vyšší riziko u jedinců s vyšší konzumací masa, konkrétně červeného a zpracovaného masa.

V další velké studii [2] ze vzorku více než 63 000 dospělých Číňanů vědci zjistili vyšší riziko cukrovky 2. typu u těch, kteří jedli červené maso, a u těch, kteří jedli drůbež s vyšším obsahem hemového železa.

Tyto studie naznačují důležitost zdravé stravy i při léčbě cukrovky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Alternativy k masu

Lidé s cukrovkou mohou nahradit část masa ve své stravě následujícími alternativami:

Ryby

Doporučuje se zařazovat ryby do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Mezi vhodné druhy ryb patří: ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, jako je losos, tuňák dlouholetý, makrela, sleď, pstruh duhový a sardinky. Dále také treska, halibut, treska jednoskvrnná a platýs, měkkýši, jako jsou krabi, humři, krevety, mušle, škeble a ústřice. Podle některých výzkumů mohou mastné ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Potraviny rostlinného původu

Rostlinné alternativy masa mohou být zdravou volbou pro lidi s cukrovkou. Praxe ukázala, že lidé s diabetem pouze na rostlinné stravě zaznamenali následující zlepšení zdraví:

  • snížené hladiny HbA1c;
  • hubnutí;
  • zlepšený profil cholesterolu;
  • méně deprese.

Mezi alternativy rostlinných bílkovin patří:

  • fazole, luštěniny a čočka;
  • ořechy a semena;
  • tofu a sójové výrobky;
  • seitan vyrobený z pšeničného lepku;
  • celá zrna, jako je pšenice, rýže a oves, také přispívají k požadavkům na bílkoviny v rostlinné stravě tím, že poskytují různé aminokyseliny.

Přísná rostlinná strava by měla zahrnovat celá zrna, zdroje rostlinných bílkovin a zdravé tuky, jako je avokádo a lněný olej.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Dušené hovězí maso v pomalém hrnci s mrkví a tuřínem

Směs koření v tomto zdravém receptu na dušené hovězí – skořice, nové koření a hřebíček – může vykouzlit představy o jablečném koláči, ale tato kombinace se skvěle hodí i do pikantních aplikací. Podávejte přelité přes krémovou polentu nebo máslem omaštěné celozrnné vaječné nudle.

Ingredience

  • 1 lžíce soli;
  • 2 lžičky mleté ​​​​skořice;
  • ½ lžičky mletého nového koření;
  • ½ lžičky mletého pepře;
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku;
  • 1,5 kg hovězí pleci, loupané;
  • 2 lžíce řepkového oleje;
  • 1 střední cibule, nakrájená;
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky;
  • 1 hrnek červeného vína;
  • 1 velká plechovka celých rajčat;
  • 5 středních mrkví, nakrájených na kolečka;
  • 2 střední vodnice, oloupané a nakrájené na plátky;
  • nakrájená čerstvá bazalka na ozdobu;

Postup

Smíchejte sůl, skořici, nové koření, pepř a hřebíček v malé misce. Směsí potřete celé hovězí maso.

Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte hovězí maso a smažte do zhnědnutí, 4 až 5 minut z každé strany. Přeneste do 5- až 6-litrového pomalého hrnce.

Do pánve s výpekem přidejte cibuli a česnek. Smažte při míchání 2 minuty. Přidejte víno a rajčata (i s jejich šťávou); přiveďte k varu, oškrábejte všechny zhnědlé kousky ze dna a rozdrobte rajčata. Přidejte směs do pomalého hrnce spolu s mrkví a tuřínem.

Přikryjte a vařte na vysoký stupeň 4 hodiny nebo na nízký 8 hodin.

Vyjměte hovězí maso z pomalého hrnce a nakrájejte ho. Hovězí maso podávejte se zbylou omáčkou a zeleninou, případně ozdobené bazalkou.

Tipy

Osmahlé hovězí maso a i s rajčatovou směsí schlaďte a nechte uležet po dobu až 1 dne. Před přidáním do pomalého hrnce přiveďte rajčatovou směs k varu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Steak na pánvi s houbovou omáčkou

Tento steak s brokolicí a hrachem je večeře z jedné pánve, které budete mít na stole za pouhých 25 minut! Zbytky výpeku z pánve se spojí s houbami, vývarem a zrnitou hořčicí a vytvoří hustou a lahodnou omáčku.

Ingredience

  • 340 g vykostěného hovězího svíčkového steaku, nakrájeného na tloušťku 3 cm a oříznutého;
  • 2 lžičky koření na grilování steaků bez soli;
  • 2 stroužky česneku, rozmačkané;
  • ½ lžičky soli;
  • 2 lžičky řepkového oleje;
  • 170 g brokolice, nakrájené;
  • 2 hrnky mraženého hrášku;
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu;
  • 3 hrnky nakrájených čerstvých hub, například žampiónů, nebo lesních hub;
  • 1 hrnek nesoleného hovězího vývaru;
  • 1 lžíce celozrnné hořčice;
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu.

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C. Steak posypte steakovým kořením, česnekem a 1/4 lžičky soli. Zahřejte olej na velké litinové pánvi na středně vysokou teplotu. Přidejte steak a brokolici. Smažte 4 minuty, obojí jednou otočte. Kolem steaku položte hrášek a posypte tymiánem. Přeneste pánev do trouby a pečte, dokud nebude steak středně propečený (vnitřní teplota 63 °C), asi 8 minut. Steak a zeleninu přendejte na talíř (výpek nechte na pánvi); přikryjte a udržujte v teple.

Přidejte houby k výpeku na pánvi. Smažte na středně vysokém ohni 3 minuty za občasného míchání. V malé misce nebo odměrce rozšlehejte vývar, hořčici, kukuřičný škrob a zbývající sůl a přidejte do pánve s houbami. Vařte za stálého míchání do zhoustnutí asi 1 až 2 minuty. Vařte za stálého míchání ještě 1 minutu. Steak a zeleninu podávejte s touto omáčkou.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Hovězí a bramborový guláš

Tento masovo-bramborový guláš je pomalu pečený k dokonalosti, s bohatě ochucenou omáčkou a jemnými kousky hovězího masa a zeleniny. Tento uklidňující guláš si můžete připravit předem, abyste jej mohli podávat hostům nebo jej mít po ruce k ohřátí jako snadnou týdenní večeři.

Ingredience

  • 1,5 kg vykostěné hovězí plece, nakrájené na kousky o velikosti 5 cm;
  • 1 ½ lžičky soli;
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře;
  • 2 lžíce řepkového oleje;
  • 2 střední cibule, nakrájené;
  • 8 stroužků česneku, oloupané a rozdrcené;
  • ¼ hrnku rajčatového protlaku;
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu;
  • ¼ hrnku hladké mouky;
  • 2 hrnky suchého červeného vína, jako je cabernet sauvignon;
  • 4 hrnky nesoleného hovězího vývaru;
  • 5 čerstvých snítek tymiánu;
  • 1 bobkový list;
  • 700 g žlutých malých brambůrků;
  • 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené příčně na kolečka;
  • 2 lžíce balzamikového octa;
  • 1 lžíce nastrouhaného křenu;
  • nakrájená čerstvá petrželka na ozdobu.

Postup

Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 160 °C. Rozpalte velkou pánev na středně vysokou teplotu.

Hovězí maso společně s 1 lžičkou soli a pepře dejte do velké mísy, přidejte olej a krouživým pohybem maso obalte. Ve 3 dávkách přidejte hovězí maso na pánev a smažte do zhnědnutí na všech stranách, 2 až 3 minuty na každé straně. Přeneste na talíř. Opakujte se zbývajícím hovězím masem.

Snižte teplotu na střední a přidejte cibuli a česnek; smažte za častého míchání, dokud nezměkne a nezačne lehce hnědnout, asi 3 minuty. Přidejte rajčatový protlak a rozmarýn; vařte za stálého míchání, dokud rajčatový protlak neztmavne, asi 1 minutu. Vmíchejte mouku a vařte za stálého míchání, dokud se vše neobalí, asi 1 minutu.

Vmíchejte víno a přiveďte k varu; vařte, míchejte, dokud nezezlátne a nezhoustne, asi 5 minut. Přidejte vývar, snítky tymiánu, bobkový list a zbývající 1/2 lžičky soli a přiveďte k varu. Vmíchejte hovězí maso a případnou vyteklou šťávu. Odstraňte z ohně a pevně přikryjte pokličkou. Přendejte do trouby a pečte, dokud se omáčka nezredukuje a hovězí maso je skoro měkké, asi 2 hodiny.

Vyjměte z trouby, vmíchejte brambory a mrkev. Přikryjte a pokračujte v pečení, dokud hovězí maso, brambory a mrkev nezměknou, asi 1 hodinu.

Vmíchejte ocet a křen. Podle potřeby ozdobte petrželkou.

Uchovávejte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 5 dnů nebo zmrazte po dobu až 3 měsíců.

zdroje
[1]

Asociace mezi konzumací masa a incidentem diabetu 2. typu: studie EPIC-InterAct.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22983636/

[2]

Maso, dietní hemové železo a riziko diabetu mellitu 2.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5860154/

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo čtrnáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Med a cukrovka
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Ovesné vločky a diabetes
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo čtrnáct.