Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  

Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

 


Aktualizováno:

Co jíst při cukrovce

Strava u cukrovky vyžaduje celoživotní sebekázeň v tom, co člověk smí nebo naopak nesmí jíst, a v přísném dodržování všech doporučení od lékařů. Dieta při cukrovce je nezbytnou součástí života diabetiků.

Co má jíst diabetik

Dieta při diabetes mellitus má několik základních zásad, které je potřeba dodržovat, aby nemoc zbytečně nezlobila:

  • Především je nutné tvorbu pestrého jídelníčku postavit na správném složení stravy, pokud jde o cukry, tuky a bílkoviny. Patříte-li mezi diabetiky, rozhodně byste měli podobu jídelníčku konzultovat se svým praktickým lékařem i diabetologem.
  • Více než kdekoli jinde je třeba dbát na pravidelnost stravy. Jezte 4–6krát denně, tedy častěji a po menších porcích.
  • Vynechejte jednoduché cukry, které se rychle vstřebávají do krve, tedy především bílý cukr. Zdroje energie byste měli hledat ve škrobu a cukrech v přirozené formě (celozrnné těstoviny a rýže, zelenina, mléko, ovoce).
  • Omezte příjem tuků a volte spíše tuky rostlinného původu, z mléčných výrobků potom ty nízkotučné.
  • Vybírejte si potraviny s vysokým obsahem vlákniny jako celozrnné pečivo, ovesné vločky, zelenina. Nezpůsobují rychlý nárůst hladiny krevního cukru a navíc po nich tělo zažívá déle pocit sytosti.
  • Dbejte na dostatečný přísun tekutin formou vody, minerálek, čajů. Zakázané jsou slazené nápoje (cola, kofola a podobně) a limonády, povolují se jedině, jsou-li k dispozici dia varianty.
  • Nepřehánějte to s alkoholem, protože hrozí riziko hypoglykemie.
  • Omezte solení.
  • Zajistěte si dostatek vitaminů a minerálů.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Začínající cukrovka

Recept na cukrovku neexistuje. V počátcích diety si diabetik zpravidla potraviny váží, později už má na množství vycvičené oko. Množství sacharidů se určuje jednotkami, jejichž počet na den stanoví lékař. Pozor na dia sladkosti. I když na glykemii nemají vliv, bývají dost tučné. Nejsou vhodné ani výrobky z bílé mouky, je dobré se vyhýbat smažení kvůli obsahu tuku.

Dieta při cukrovce 1. typu

Užívání inzulinu je typické pro cukrovku prvního typu. V tomto případě je dieta a rady lékaře na cukrovku podmíněna podáváním inzulinu. Musíte respektovat, že rychle účinkující inzulin se podává 15–30 minut před jídlem, déle účinkující až 45 minut. Podávají se komplexní sacharidy, při kterých glykemie nestoupá tak rychle – ovesné vločky, celozrnná rýže a těstoviny, celozrnný chléb a pečivo. 50 % z přijaté energie by měly tvořit sacharidy, takto vás cukrovka nebude příliš limitovat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Cukrovka, dieta, tabulky

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta – podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady, ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulinu či medikamentózní léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.

Potraviny nevhodné pro diabetiky

Nevhodné potraviny:

  • bílé pečivo a chléb
  • tučné maso a uzeniny
  • smažená jídla – včetně smažené zeleniny (například květák nebo žampiony)
  • sádlo, máslo, živočišné oleje, kokosový a palmový olej
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky, mléčné koktejly, šejky
  • uzeniny, slanina, červené maso
  • sladkosti – cukrovinky, sušenky, bonbony, palačinky, koblihy
  • sušené ovoce, rozinky
  • sladké ovocné džusy
  • slazené limonády
  • slané pochoutky – brambůrky, preclíky, tyčinky, hranolky
  • přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce
  • ořechy
Méně vhodné potraviny:
  • vaječné těstoviny
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky
  • příliš sladké druhy ovoce – hrušky, švestky, banán, hroznové víno

Potraviny a jejich glykemický index – seznam

Glykemický index je poměrné číslo, které udává schopnost (rychlost) sacharidové potravy zvýšit glykemii (hladinu glukózy) v krvi. Za základ (index 100) je zvolena glukóza, jejíž vstřebání do krve z potravy je nejrychlejší. Tento index má pomoci diabetikům při volbě vhodné skladby denního jídelníčku. Platí pravidlo, že čím nižší glykemický index, tím delší trávení a tím pomalejší vstřebávání (štěpení) cukrů do krve a tím menší výkyvy glykemie mezi jednotlivými jídly. Hodnotu glykemického indexu ještě dále snižuje kombinace sacharidové potravy s potravou obsahující tuky a bílkoviny, což dále prodlužuje trávení a zajišťuje ještě rovnoměrnější vstřebávání cukru do krve. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji glukózu do krve, způsobují menší kolísání hladiny cukru v krvi (oscilaci), zvyšují citlivost na inzulin, vyvolávají menší pocit hladu, zlepšují spalování tuků, po cvičení pomáhají lépe doplnit zásoby svalové glukózy.

Chléb, pečivo – glykemický index (GI):

  • bageta – 95
  • chléb libanonský – 86
  • pufované rýžové koláčky – 82
  • chléb bezlepkový – 79
  • houska hvězdička (Keiserova) – 73
  • bagel – 72
  • chléb Kavli – 71
  • chléb světlý – 70
  • chapati – 63
  • chléb s máslem a džemem – 62
  • chléb pita – 57
  • chléb slunečnicový – 57
  • chléb ovocný (sušené ovoce) – 54
  • chléb tmavý celozrnný – 53
  • chléb pohankový – 47
  • chléb tmavý Fit – 41–55
Sladké pečivo – GI:
  • lívanec, lívanečky – 67–85
  • kobliha – 76
  • vafle – 76
  • donut – 75
  • croissant – 67
  • muffin – 62
  • listové těsto – 59
  • piškotový dort – 46
Sušenky –GI:
  • Bebe jemné sušenky – 67
  • Mars – 65
  • müsli tyčinka s ovocem – 61
  • Digestive sušenky – 59
  • Bebe Dobré ráno čokoládové – 57
  • Snickers – 55
  • sušenky Prince, Disko – 52
  • Bebe Dobré ráno s medem a oříšky – 51
  • Twix – 43
  • sušenky Polomáčené – 42
Snídaňové cereálie – GI:
  • Chocapic – 84
  • rýžové burizony – 82
  • cornflakes – kukuřičné lupínky – 81
  • ovesná kaše – 50–65
  • müsli vločky Natura bez cukru – 40–57
Sladkosti – GI:
  • čokoláda mléčná – 41
  • nutela – 33
  • lentilky – 33
  • čokoláda hořká – 22
Zmrzliny – GI:
  • zmrzlina ovocná netučná – 61
  • zmrzlina nízkotučná jogurtová – 43
  • zmrzlina smetanová – 38
Sladidla – GI:
  • maltóza – 105
  • glukóza – 100
  • sacharóza – 68
  • med – 55
  • laktóza – 46
  • fruktóza – 19
Ovoce – GI:
  • datle sušené – 103
  • meloun vodní (červený) – 72
  • meloun ananasový – 65
  • kompot – 40–64
  • fíky – 61
  • hrozinky – 60
  • ananas – 59
  • hroznové víno červené – 59
  • papája – 59
  • meruňka – 57
  • ovocný salát – 55
  • džem – 55
  • kiwi – 53
  • banán – 52
  • mango – 51
  • hroznové víno bílé – 46
  • broskve – 42
  • pomeranč – 42
  • jahody – 40
  • švestky – 39
  • hruška – 38
  • jablko – 38
  • sušené ovoce – 29
  • grapefruit – 25
  • třešně – 22
Zelenina – GI:
  • pastinák – 97
  • dýně – 75
  • tuřín – 72
  • červená řepa – 64
  • sladká kukuřice – 53
  • hrášek – 48
  • zelené fazolky – 48
  • mrkev – 41
  • ostatní druhy zeleniny mají nízký GI
Přílohy – GI:
  • rýže jasmínová – 109
  • rýže – 50–90
  • brambory pečené – 85
  • bramborová kaše instantní – 80
  • brambory z mikrovlnky – 79
  • hranolky – 75
  • bramborová kaše – 70
  • gnocchi – 68
  • brambory z páry – 65
  • špagety vařené – 40–65
  • rýže basmati – 58
  • brambory nové – 57
  • bramborové knedlíky – 52
  • brambory vařené – 50
  • fazole v tomatové omáčce – 48
  • makarony – 47
  • brambory jamy – 37
  • cizrna – 33
  • fazole – 29
  • čočka – 26
  • hrách – 22
  • sójové boby – 18
Obiloviny – GI:
  • pšenice – 90
  • proso – 71
  • kuskus – 65
  • oves – 59
  • semolina (tvrdá pšenice) – 55
  • pohanka – 54
  • pšenice špalda (bulgur) – 48
  • žito – 34
  • amarant – 34
  • ječmen – 25
Maso – GI:
  • kuřecí nugety – 46
  • rybí prsty – 38
  • párek – 28
Mléčné produkty – GI:
  • mléko kondenzované – 61
  • sójový jogurt – 50
  • pudink čokoládový – 47
  • Actimel – 46
  • sójové mléko – 44
  • pudink vanilkový – 40
  • jogurtový nápoj – 38
  • šodó – 38
  • mléko čokoládové – 34
  • jogurt nízkotučný ovocný – 32
  • mléko nízkotučné – 32
  • mléko plnotučné – 27
  • jogurt netučný s umělým sladidlem – 14
Slané mlsání – GI:
  • preclíky – 83
  • popcorn – 72
  • bramborové lupínky – 54
  • ořechy – 14–22

Banán a cukrovka

93 % kalorií v banánech pochází ze sacharidů. Tyto sacharidy jsou ve formě cukru, škrobu a vlákniny. Jeden středně velký banán obsahuje 14 gramů cukru a 6 gramů škrobu. Banány mají vysoký obsah sacharidů, takže zvyšují hladinu cukru v krvi více než jiné potraviny. Plně zralé banány mají vyšší GI a způsobí, že hladina krevního cukru po nich stoupne rychleji než po konzumaci zelených nebo nezralých banánů.

Pokud máte rádi banány, následující tipy by vám mohly pomoci minimalizovat jejich účinky na hladinu cukru v krvi:

  • Sledujte velikost porce: Jezte menší banán, abyste snížili množství cukru, které sníte najednou.
  • Zvolte pevný, téměř zralý banán: Vyberte banán, který není příliš zralý, takže obsah cukru bude o něco nižší.
  • Rozšiřte příjem plodů po celý den: Rozšiřte příjem ovoce, abyste pomohli snížit glykemickou zátěž a udržet stabilitu v krvi.
  • Jezte banány spolu s jinými potravinami: Vychutnejte si banány s jinými potravinami, jako jsou ořechy nebo jogurty, které pomáhají zpomalit trávení a vstřebávání cukru.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Cukrovka a alkohol

Nadměrné pití alkoholu, ať už se jedná o pivo, víno, slivovici a jiné nápoje, může vést k vážným problémům včetně nebezpečně nízké hladiny glukózy (cukru) v krvi a také ke škodlivému vzájemnému působení v těle s diabetickými léky. Pokud máte cukrovku a pijete alkohol, je zvláště důležité, abyste tak činili zodpovědně. Promluvte si se svým lékařem (diabetologem) o tom, jak alkohol zapadá do vaší diabetické péče a stravovacího plánu.

Mírná konzumace může mít malý přínos pro zdraví

V některých studiích bylo prokázáno, že konzumace alkoholu s mírou (tedy maximálně 1–2 malé skleničky vína nebo 1 malé pivo) má prokazatelné účinky na snížení rizika infarktu, mrtvice a předčasného úmrtí. Jiné studie poukazují na to, že občasná konzumace alkoholu s mírou je spojena s nižším rizikem nezdravého cholesterolu a onemocnění ledvin u pacientů s diabetem. Ale důležité je opravdu všeho s mírou. To znamená, že ne více než 2 alkoholické drinky denně u mužů a 1 u žen. Nadměrné pití může způsobovat celou řadu zdravotních problémů včetně vysokého krevního tlaku, poškozování jater, a dokonce i některé druhy rakoviny.

Alkohol může způsobit hypoglykemii i při mírné konzumaci

Když máte diabetes, popíjení alkoholu u vás může vést k výraznému snížení hladiny glukózy v krvi, tedy k hypoglykemii. Alkohol v krvi totiž brání ukládání rezervních zásob cukru do jater. Pijete-li větší množství alkoholu, zaměstnáte vlastní játra jeho odbouráváním. Pak ale může nastat následující situace: aplikujete si inzulin, máte menší přísun cukrů v potravě a hladina cukru v krvi klesá. Za normální situace jsou tu játra, aby do oběhu vypustila cukr, který zabrání hypoglykemii. Játra zaměstnaná zpracováním alkoholu ovšem cukr nevyrobí, a tak hrozí riziko závažné hypoglykemie. Proto nikdy nepijte nalačno a vždy si kontrolujte hladinu glykemie večer před ulehnutím po proběhlé oslavě. Mějte u sebe pokaždé zdroj cukru (glukózový bonbon nebo něco jiného), a pokud někde slavíte, určitě někoho informujte, že jste diabetik.

Jestliže tedy diabetik pije a nemá dostatek cukru v krvi, tělo nemá patřičné zásoby pro navýšení hladiny cukru v krvi, a tak následně hrozí reálné riziko závažné hypoglykemie. Tedy takové, kdy si pacient nedokáže sám pomoci. Začne se chovat zmateně, mluvit nesrozumitelně, může se i motat a po chvíli (pár minut i několik hodin, zvláště pokud se poté zapomene najíst) upadne do hlubokého bezvědomí. V takovém případě už mluvíme o závažné hypoglykemii, která přímo ohrožuje život.

Alkohol může zkomplikovat léčbu diabetickými léky

Kombinace alkoholu s diabetickými léky může zvyšovat riziko škodlivých vedlejších účinků. Pokud užíváte perorální antidiabetika – sulfonylmočoviny, které pomáhají k tomu, že slinivka břišní produkuje více inzulinu, je ještě pravděpodobnější, že alkohol u vás může způsobit hypoglykemii. Sulfonylmočoviny jsou například léky Gliklazid, Glipizid, Glimepirid a Amaryl.

Kombinace léků s účinnou látkou metformin (například Glucophage, Metformin) spolu s alkoholem zvyšuje riziko vzniku laktátové acidózy. Tento vzácný, ale velmi závažný nežádoucí účinek může způsobit slabost, únavu, závratě, zimnici, potíže s dýcháním, bolest svalů, žaludeční potíže a náhlé změny srdečního rytmu. Užíváte-li metformin, neměli byste tedy alkohol konzumovat vůbec.

Berete-li léky na diabetes, buďte ke svému lékaři (diabetologovi) upřímní a pravdivě ho informujte o tom, jak často a kolik konzumujete alkoholu, protože může mít velký vliv ve vzájemném používání s léky, které mohou mít značné vedlejší účinky.

Kdo by neměl konzumovat alkoholické nápoje vůbec:

  • diabetik s těžkým postižením periferních nervů, tedy trpící na polyneuropatii, s těžkým postižením zraku v důsledky diabetu (retinopatie) a s vysokým krevním tlakem
  • těhotné ženy
  • diabetici užívající léky s metforminem
  • děti a dorost
  • diabetici s rizikovým povoláním, například profesionální řidiči
  • dále lidé užívající jakékoliv léky, které se nesnášejí s alkoholem

Cukrovka a pivo

Pivo má velké množství několika druhů cukrů a nejenže má vysokou cukernatost, ale i vysoký glykemický index, takže pro diabetika opravdu špatná kombinace. Navíc pivaři svou cukrovku odhalují pozdě. Proč? Protože jejími projevy jsou žízeň a časté močení. Na žízeň pijí pivo a pak chodí často močit, takže ani nepozorují, že by to mohlo být známkou diabetu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jahody a cukrovka

Flavonoid, který je nejvíc obsažený v jahodách, pomáhá s potlačováním následků diabetu na lidský organismus. Flavonoidy jsou pro náš organismus významné i jinak – chrání cévy, zvyšují účinky vitaminu C, chrání buňky před poškozením kyslíkem a brání vzniku zánětů. V rostlinách flavonoidy působí jako ochrana proti slunečnímu záření, chrání listy a plody proti hmyzu. V podobě stravy jsou tyto ochranné účinky přenášeny i na člověka.

Diabetes a hrozny

Na ovoce se při doporučené stravě dost zapomíná, často slýcháváme, jezte ovoce a zeleninu, je to zdravé. Zatímco ve většině druhů zeleniny je cukru opravdu minimum, ovoce obsahuje velké množství ovocného cukru (fruktózy), takže je potřeba pečlivě hlídat, kolik ovoce za den zkonzumujeme.

Kolik ovoce je možné za den sníst? 150 g denně, což je 1 středně velké jablko, nebo 1 pomeranč, nebo 1 mandarinka, nebo 1 menší banán – každý z těchto druhů ovoce obsahuje v tomto množství cca 6 kostek cukru (tj. 30 g sacharidů). 100 g melounu obsahuje 2 kostky cukru, pozor na hroznové víno, tam je koncentrace cukrů zdaleka největší, diabetik v 1 porci může sníst 10–12 kuliček. Není moc vhodné konzumovat ovoce na noc, ráno mohou být naměřeny vyšší hodnoty krevního cukru.

Cukrovka a její léčení medem

Fruktóza je obsažena také v medu, takže záměna medu jako zdravého sladidla za cukr také není ideální (1 lžička medu = 1 kostka cukru).

Med, podobně jako ostatní cukry, je rychlým zdrojem sacharidů. Jedna polévková lžíce obsahuje zhruba 17 gramů sacharidů. Na rozdíl od obyčejného cukru však med obsahuje také vitaminy, minerály a antioxidanty. Je však potřeba volit ten správný produkt, některé jsou totiž natolik upravovány, že ztrácejí svou přidanou hodnotu. Vždy proto raději sáhněte po surovém medu přímo od včelaře.

Med má glykemický index 55, zatímco cukr 65, což jasně mluví ve prospěch medu. Hned tři studie z univerzit v Dubaji, Teheránu a Rijádu prokázaly, že hladina cukru v krvi zůstává po požití medu nižší, než je tomu u cukru. Při dlouhodobějším užívání medu dokonce docházelo u zkoumané skupiny diabetiků druhého typu k poklesu tělesné hmotnosti a cholesterolu.

Med je jednoznačně lepší varianta pro zdravé lidi, ale i diabetiky, než je bílý rafinovaný cukr. Je to dáno i tím, že med má prokazatelně silné antibakteriální, antioxidační a antimikrobiální účinky. Výzkumy dokonce ukázaly, že pomáhá snižovat cukr v krvi a naopak zvyšovat inzulin. Navíc je přírodní a méně průmyslově zpracovávaný než cukr.

Lidé s diabetem by měli med do svého jídelníčku zahrnout postupně, nejdříve je potřeba zjistit, jak tělo na med reaguje. I když je med zdraví prospěšný, je třeba pamatovat na to, že se stále jedná o sladidlo, proto si ho dopřávejte v malém množství.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Talk

odkaz na článek

. Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny [online]. Cukr-v-krvi.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS