Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  

Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Poslední revize:

Jíška bez sacharidů je tak jednoduchá na přípravu. Ukážeme si způsob, jak udělat jíšku, která je vhodná pro diabetiky. Tento recept na jíšku můžete použít k výrobě klasické bílé omáčky (bezlepkové a bez mléčných výrobků), k přípravě omáček s nízkým obsahem uhlohydrátů pro diabetiky a k zahušťování polévek a omáček.

Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Chcete-li připravit jíšku pro diabetiky, kde je rozhodující množství sacharidů, tak místo mouky použijte xanthanovou gumu.

Xanthanová guma

Xanthanová guma je zahušťovadlo a stabilizační činidlo na rostlinné bázi. Funguje jako emulgátor a umožňuje tekutinám, které se normálně nemají rády, aby se smíchaly. Působí také jako zahušťovadlo, zvyšuje viskozitu kapalin a těst. Navíc je vhodná pro diety s nízkým obsahem sacharidů a bez lepku.

výběr z naší tvorby

Světlá jíška z xanthanové gumy

Největší trik při použití xanthanové gumy oproti škrobu nebo mouce je, že je jí zapotřebí jen trochu. Potřebujete mnohem méně xanthanové gumy než mouky. Dobrá věc je, že tento škrob vydrží navždy.

Základním pravidlem pro použití xanthanové gumy je 1/8 až 1/4 čajové lžičky na místo 1 hrnku mouky. Ale mouku zde nepoužíváme, mouku nahrazujeme xanthanovou gumou.

Jak to použít? Sypejte a mixujte. Pomalu krouživými pohyby přisypávejte xanthanovou gumu a nechte ji nasát do čepele mixéru, šlehače atd. po dobu alespoň 30 sekund, aby se důkladně promíchala. Hotová jíška bude mnohem hustší, jakmile začne chladnout, takže je nejlepší méně. Také barva se bude lišit v závislosti na typu oleje, který používáte, nebo pokud používáte máslovou bázi.

Pokud chcete udělat jíšku na máslové bázi, použijte 1 1/2 až 2 čajové lžičky xanthanové gumy na 3/4 hrnku másla.

Ve středně velkém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo. Přidejte jednu lžičku xanthanové gumy, rozšlehejte a poté přidejte druhou lžičku xanthanové gumy a prošlehejte.

Vařte na středním plameni a nechte ztmavnout na požadovanou barvu. Rychle hnědne, takže nezapomeňte vždy šlehat. Jíška bude při chladnutí dále houstnout, takže se nebojte, pokud se vám bude jíška zpočátku zdát trochu řídká.

Pokud chcete jíšku na olejové bázi, tak použijte 1/2 hrnku oleje a 1 lžičku až 2 lžičky xanthanové gumy.

Kde koupit xanthanovou gumu

Xanthanová guma se dá koupit ve speciálních prodejnách se zdravou výživou a nebo objednat na internetu. Tady je odkaz na seznam nabídek z internetu: xanthanová guma cena.

odkaz na článek

. Čím zahustit omáčku pro diabetiky [online]. Cukr-v-krvi.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.


Zajímavé články

Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS