Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  

Bobkový list a cukrovka

Bobkový list, respektive odvar z něj, se používá k detoxikaci organismu a zbavení těla od přebytečných solí. U nás se bobkový list (vavřín) používá jako koření, a to především do kyselejších jídel. Pěstuje se zejména ve Středomoří, ale jeho velkým vývozcem je například i Turecko. V současnosti převažuje jeho používání při přípravě pokrmů, ale proč nevyužít jeho léčebné účinky…

Jak působí čaj z bobkového listu na cukrovku

Bobkový list obsahuje asi 3 % silic, glykosidy, partenolid, éterické oleje, třísloviny a hořčiny a je prospěšný při cukrovce 2. typu, kdy snižuje hladinu cukru v krvi. Byliny obecně mívají příznivý vliv na náš organismus, a to platí i o bobkovém listu, ovšem nic se nesmí přehánět. A samotné byliny bez úpravy životního stylu vám nepomohou.

Bobkový list – odvar

5 g bobkového listu dejte vařit do 300 ml vody na 5–10 minut. Odvar nechte přes noc vyluhovat, poté jej přeceďte a po malých doušcích pijte během celého dne do osmé hodiny večerní. Kúru opakujte znovu po 3 dnech, pak následuje týdenní pauza a znovu celý postup opakujte. Poté ještě jednou po čtvrt roce. Kúra se nedoporučuje dlouhodobě a v žádném případě se nedoporučuje zvyšování dávky nebo jednorázové vypití celého odvaru – jeho efekt je dost výrazný a mohly by se objevit negativní projevy. Před kúrou je vhodné vyčistit tělo pomocí klystýru střeva. Po absolvování kúry může dojít ke vylučování růžové moči, což znamená že se již soli vylučují z těla.

Zkušenosti s odvarem z bobkového listu

Bobkové listy jsou zdrojem vitamínů A, B a C. Z vitamínů B je zastoupena například kyselina listová. Dále je bobkový list bohatý na vápník, hořčík, draslík, selen, měď a železo. Původně se bobkové listy nedávaly do omáček a polévek pouze jako koření, ale také kvůli léčivým účinkům. Zejména podporují trávení a působí lehce sedativně. Kromě toho mají antiseptický efekt a snižují krevní cukr, takže se vřele doporučují právě diabetikům.

Diabetikům a nemocným se doporučuje pít vavřínový čaj alespoň po dobu jednoho měsíce. U bobkového listu byly prokázány pozitivní účinky i na nervový a imunitní systém. Také je známý jako pomocník při revmatismu a dně, jelikož ředí krev a zabraňuje tím vzniku krevních sraženin.

Vavřínový čaj: Jednu lžičku nasekaných bobkových listů přelijte 3 dl vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Pak přeceďte a vypijte. Tato procedura by měla trvat 3 týdny.

Vavřínový prášek: Při cukrovce je také účinný vavřínový prášek. Listy vavřínu jednoduše rozdrťte nebo rozmixujte. Hotový prášek vložte do skleněné láhve a dobře uzavřete. Užívejte 2× denně na špičku kulatého nože a vše zapijte 3 dl vlažné vody.

Užívání 2 gramů bobkového listu denně údajně vede za 1 měsíc k poklesu krevního cukru glukózy (glykemie) u diabetiků až o 20 %!

Je bobkový list jedovatý

Bobkový list najdete téměř v každé domácnosti. Je nepostradatelný třeba při přípravě svíčkové, rajské nebo smetanové omáčky, dále k nakládání zeleniny, hub, okurek, do směsí koření, při rožnění masa a podobně. Používá se i do parfémů a různých olejů. Bobkový list usnadňuje trávení a podporuje chuť k jídlu. Vavřín se vyskytuje jak ve formě čerstvé, sušené, celé, tak i mleté. Jedovatý není. Ovšem ve formě nálevu s ním musíte zacházet obezřetně a pít jej po malých doušcích.

Bobkový list může ovlivnit srážlivé vlastnosti krve (mírně ředí), takže by se neměl používat těsně před operací. Naopak je vhodnou prevencí sraženin v krevním oběhu (embolie, trombus) například před dlouhou cestou autem, autobusem, letadlem nebo vlakem.

Denní dávka bobkového listu (vavřínu) by neměla překročit 3 gramy.

Nežádoucí účinky bobkového listu

Bobkový list by neměly užívat těhotné ženy, jelikož může mít negativní vliv na průběh těhotenství. Také by se měly vyvarovat jeho konzumace během kojení. Dokonce i menší dávky mohou způsobovat zácpu, takže je nutné během užívání bobkového listu zvýšit příjem vody a vlákniny. Neměl by se užívat při akutních onemocněních jater a ledvin, při těžších formách cukrovky.

Odvar z bobkového listu se v žádném případě se nesmí vypít najednou. Pije se pouze malými doušky během dne.

Další čaje na cukrovku

Na cukrovku 2. typu se doporučuje například přírodní bylinný čaj Diamel.

Přírodní čaj na cukrovku je vytvořen z osmi vhodně zkombinovaných přírodních bylin, které pomáhají při diabetu, ale také pomáhají odbourat cholesterol. Účinné přírodní látky působí zevnitř a pomáhají nastartovat proces přirozené regenerace. Přírodní medicína používá několik bylin ke zmírnění poruch metabolismu cukrů. Tato čajová směs je vyrobena z 8 nejlepších bylin, které příroda nabízí. Byliny ve vzájemné spolupráci podporují metabolismus cukrů, snižují hladinu cukru v krvi a regenerují buňky slinivky. Slinivka reguluje hladinu inzulinu v těle. Čaj obsahuje účinné látky, které podporují vyplavování nežádoucích sloučenin z těla a omezují tak příznaky diabetu a přidružených onemocnění.

Příprava: Do šálku nasypte 1–2 čajové lžičky směsi a zalijte 3 dl vařící vody. Nechte 10 minut odstát, sceďte a bez přidání sladidel popíjejte!

Doporučená denní dávka: 1–2 sklenice nalačno nebo mezi dvěma jídly. Při užívání doporučujeme neustále kontinuálně monitorovat hladinu cukru v krvi, přestávka není nutná. Pokud se během kúry objeví neobvyklé pocity, je nutné kúru přerušit a obrátit se na odborníka.

Jak můžu snížit vysokou cukrovku

Rotinal je přírodní přípravek s jedinečnou kombinací aktivních látek, které přirozeným způsobem pomáhají při prevenci a léčbě cukrovky 2. typu a přispívají k udržení hladiny cukru v krvi.

Jednotlivé složky v přípravku Rotinal se svým působením vhodně doplňují a přirozeným způsobem pomáhají:

  • při léčbě a prevenci cukrovky 2. typu;
  • během aktivní léčby cukrovky 2. typu;
  • k udržení hladiny cukru v krvi;
  • příznivě ovlivňují harmonizaci energetické bilance organismu v průběhu léčby.

Další pomocí při diabetu je zbavení se viscerálního tuku specializovaným jídelníčkem, z čehož vyplyne produkce správného množství inzulinu a snížení inzulinové rezistence.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Cottu

odkaz na článek

. Bobkový list a cukrovka [online]. Cukr-v-krvi.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek napsala zdravotní sestra Mgr. Světluše Vinšová.

Tento nástroj neposkytuje zdravotní poradenství. Viz další informace.

Lidé také čtou

Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU