Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  

Večeře pro diabetika

 


Aktualizováno:

Co jíst při cukrovce

Složení diabetické stravy může být velmi rozdílné a lékař ji určí po uvážení všech okolností, na které je třeba brát ohled. Vychází se z několika obecných schémat. Především jde o celkové množství denní stravy, které není posuzováno podle vnějšího objemu, nýbrž podle množství kalorií. Kalorická hodnota stravy diabetika má být vyrovnaná, to znamená, že nemá docházet k větším výkyvům ze dne na den a zároveň musí být také vyrovnaný výdej energie.

Význam večeře pro diabetiky

Povolené množství jídla na den nemůže diabetik sníst libovolně, kdy se mu hodí. Je třeba dodržovat pravidelnost a navíc dbát ještě na to, aby celodenní strava byla rozdělena rovnoměrně do několika denních jídel. Doporučuje se, aby doba lačnění od večeře do rána, tedy doba nutná ke spánku, byla pokud možno krátká, aby tak mohla být naopak celodenní dávka potravin rozdělena na dobu co nejdelší. Tím se zabrání tomu, že by se za krátký časový úsek do organismu dodalo příliš potravy, kterou diabetik při své porušené přeměně živin nemůže tak snadno zpracovat.

Výhodné je snídat ráno co nejdříve, dopoledne mít přesnídávku, mezi obědem a večeří posvačit a po večeři těsně před spánkem sníst ještě malé množství jídla jako druhou večeři.

Intervaly mezi jídly by měly být zhruba stejné a denní dávka potravy má být mezi ně rozdělena tak, aby jedna třetina celodenního množství připadla na snídani a přesnídávku. Druhá třetina na oběd a svačinu a poslední třetina na první a druhou večeři. Podle těchto zásad jsou sestaveny i návody jídelníčků, které dostává diabetik ve speciální ordinaci pro nemocné s cukrovkou. Tyto jídelníčky umožní snadné a správné sestavení předepsané denní stravy.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Potraviny vhodné pro diabetiky k večeři

Pro diabetika jsou potřebné sacharidy, tuky, vitamíny, minerální látky, voda a buničina.

Doporučení:

  • Stravujte se pravidelně – zpravidla šestkrát denně (závisí to na inzulinovém režimu).
  • Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).
  • Dodržujte pitný režim (pijte minerální vody, ovocné čaje, přírodní šťávy – nezapomeňte je započítat do sacharidových jednotek).
  • Strava musí být dostatečně energeticky vydatná a pestrá. Nezapomeňte, že bílkoviny jsou v doprovodu tuků (maso) a sacharidů (rostlinné zdroje).
  • Dieta se musí individuálně vypracovat pro každého pacienta, přizpůsobit se rodinným stravovacím zvykům a musí se pravidelně kontrolovat, aby se vyloučilo působení nepříznivých vlivů.
  • Mezijídlo je menší dávka jídla (1 až 2 sacharidové jednotky), které se podává mezi hlavními jídly, respektive jako druhá večeře. Velikost mezijídla závisí na inzulinovém režimu, stupni a trvání fyzické zátěže během dne. Mezijídlo je někdy nutné, aby se zabránilo hypoglykemii (nízké hladině cukru v krvi) a aby se udržela dobrá kontrola glykemie. Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.

Večerní jídelníček pro diabetiky

Večeře pro ty, kdo chtějí zhubnout:

  • večeře I: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarela, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje
  • večeře II: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka nebo jogurtu)
Sacharidy v gramech: 15
  • běžná večeře I: dušený květák, tofu, brambory
  • večeře II: jogurt

Druhá varianta:

  • večeře I: 150 g rostlinného tuku, 10 g mouky, 1/4 vejce, 150 g zeleniny, nebo 100 g ovoce, 70 g masa, 100 g brambor
  • večeře II: 150 g ovoce, nebo dia kompotu, nebo 40 g chleba (žemle)

Dále večeře na celý týden:

Pondělí

  • večeře I: přírodní roštěnka, bramborová kaše, okurkový salát
  • večeře II: 100 g jablek
Úterý
  • večeře I: pomazánka z taveného sýra, 60 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g ovocné dia přesnídávky
Středa
  • večeře I: 100 g studené vepřové pečeně, 60 g chleba, 100 g kyselé okurky, hořký čaj
  • večeře II: 180 g pomeranče
Čtvrtek
  • večeře I: flíčky zapečené s vepřovým masem, sterilovaná červená řepa
  • večeře II: 100 g pomeranče
Pátek
  • večeře I: kuřecí salát, 50 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g kedlubny
Sobota
  • večeře I: filé na česneku, brambory, rajčatový salát
  • večeře II: 100 g ředkviček
Neděle
  • večeře I: hovězí plátky na pepři, dušená rýže, jablečný kompot
  • večeře II: 150 g pomeranče
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Poznámka na závěr

Rychlý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: cukr, bílý a tmavý chléb, pečivo z bílé mouky, hotové výrobky z brambor, ovocné šťávy, kompoty, bílá loupaná rýže, těstoviny, běžné sladkosti, velké množství tekutin při jídle.

Pomalý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: brambory na loupačku, výrobky z celozrnné mouky, čerstvé neloupané ovoce, zelenina, čerstvé saláty, luštěniny, rýže natural, kysané mléčné výrobky, sladkosti pro diabetiky.

Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle daného množství je pak nutné upravit jídelníček.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© JakBy

odkaz na článek

. Večeře pro diabetika [online]. Cukr-v-krvi.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Další články k tématu týdenní jídelníček pro diabetiky

Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS