Cholesterol a diabetes


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Cukr v krvi

Zveřejněno dne 1.6.2019


Diabetes je onemocnění, které má tendenci snižovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladiny toho „špatného“ spolu s triglyceridy. Tomuto stavu lékaři říkají diabetická dyslipidémie. Její vinou roste riziko vzniku srdečních onemocnění a mrtvice. Studie ukazují spojení mezi inzulinovou rezistencí (stav, kdy tělo nedokáže efektivně využívat inzulin) a diabetickou dyslipidémií, aterosklerózou a onemocněním cév. Je známo, že inzulinová rezistence cukrovce 2. typu předchází. Mnohdy tyto stavy vznikají dokonce dříve, než je cukrovka diagnostikována.

Jak souvisí cholesterol a diabetes

V důsledku inzulinové rezistence se u pacientů s diabetem 2. typu vyvíjí typický obraz kvalitativních a kvantitativních změn v lipidovém spektru, obvykle označovaný právě jako diabetická dyslipidémie. Ta je charakterizována snížením HDL cholesterolu (HDL-C), zvýšením triacylglycerolů (TG), denzními oxidovanými LDL částicemi. Přitom snížení HDL-C o 0,03 mmol/l zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční o 2 %, hypertriacylglycerolémie koreluje s inzulinovou rezistencí, sama o sobě je také považována za rizikový faktor pro ischemickou chorobu srdeční. Nefarmakologická léčba dyslipidémie má v běžné praxi pouze omezený efekt, proto je v současnosti kladen důraz na účinnou terapii farmakologickou.


Příznaky vysokého cholesterolu

Vysoký cholesterol nijak nebolí ani se neprojevuje, o to je nebezpečnější. Zjistí ho až lékař z krve.

Příznaky pocítí pacient teprve ve chvíli, kdy dojde k rozvoji aterosklerózy a je omezena průchodnost tepny. Záleží na tom, kde se postižená tepna vyskytuje a k jakému orgánu vede. V důsledku aterosklerózy tak dochází například k infarktu myokardu (část srdce vyživovaná ucpanou cévou odumírá), cévní mozkové příhodě, ucpání cév dolních končetin a podobně.

Rizika při vysokém cholesterolu

Cholesterol je důležitý pro dobrý celkový zdravotní stav. Když je však jeho hladina v krvi příliš vysoká, přispívá cholesterol k zúžení nebo ucpávání tepen. Lidé s cukrovkou jsou k vyšší hladině cholesterolu náchylnější, což může vést ke vzniku srdečně-cévních (kardiovaskulárních) onemocnění. Každý diabetik by se proto měl snažit, aby se množství jeho cholesterolu pohybovalo v mezích normálu. Klesá tím riziko předčasného úmrtí.

Vysoká hladina LDL cholesterolu je spojena s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Roste možnost výskytu infarktu a mrtvice. Nadměrné hodnoty HDL cholesterolu znamenají menší nebezpečí onemocnění srdce a cév. Naopak nižší hodnoty „dobrého“ cholesterolu riziko infarktu či mrtvice zvyšují.

Triglyceridy tvoří zásobárnu tuku v těle. Normální množství v krvi se liší podle věku a pohlaví. Vysoká hladina triglyceridů v kombinaci s nízkým HDL cholesterolem nebo vysokou hladinou LDL cholesterolu je spojena s aterosklerózou (kornatění cév), což opět způsobuje infarkty a mrtvice.


Hodnoty cholesterolu – tabulka dle věku

Cholesterol je látka tukové povahy. Důležité je laboratorní stanovení její hladiny v krvi. Výsledkem takového vyšetření jsou hodnoty celkového cholesterolu, HDL neboli „dobrého“ cholesterolu a LDL čili „špatného“ cholesterolu. Dále se stanovuje i množství skupiny tuků zvaných triglyceridy.

Pokud jsou lipoproteiny převážně tukové – LDL (low density lipoprotein), putují s cholesterolem do okrajových tkání, kde mohou negativně působit na cévní stěnu. Cholesterolu přenášenému LDL se lidově říká „zlý“ a jeho hodnota by měla být pod 3,4 mmol/l, u dětí pod 2,6 mmol/l.

Pokud jsou lipoproteiny převážně bílkovinné – HDL (high density lipoprotein), odnášejí přebytečný cholesterol z cév do jater. Cholesterolu přenášenému HDL se říká lidově „hodný“ cholesterol. Jeho hladina by měla být nad 1,4 mmol/l a u dětí nad 1 mmol/l.

Hladina celkového cholesterolu by měla být 3,9–5,2 mmol/l, nad 6,2 už hrozí vysoké riziko ucpání cév, u dětí by mě být cholesterol pod 4,4 mmol/l.

Jako poslední ukazatel se v krvi sleduje hladina triglyceridů (necholesterolových tuků). Jejich hladina by měla být pod 1,7 mmol/l.

Ke zvýšení cholesterolu v těle může dojít nevhodnou stravou (obsahující potraviny bohaté na živočišné tuky), v důsledku nadváhy nebo obezity, dědičného sklonu ke zvýšené hladině krevních lipidů (což se nemusí projevit nadváhou). Jeho hladiny se mohou také zvyšovat v důsledku kouření, nadměrné konzumace alkoholu, nedostatku pohybu nebo cukrovky.

U malé skupiny lidí jsou hladiny cholesterolu zvýšené už od narození a změnou životního stylu se příliš nemění. Toto onemocnění se nazývá familiární hypercholesterolemie. Další roli při vzniku nemocí srdce a cév mají genetická dispozice, vysoký krevní tlak, obezita, nevhodná strava, nedostatek pohybu a stres.


Jak snížit cholesterol při cukrovce

Jako první při léčbě lékař doporučí většinou změnu životního stylu, ke kterému patří pestrá a vyvážená strava a dostatek pohybu. Při nadváze je vhodné snížit tělesnou hmotnost a zabránit vzniku obezity.

Při nízkocholesterolové dietě je potřeba nejen omezit potraviny obsahující velké množství cholesterolu (vnitřnosti, žloutky), ale zaměřit se i na složení tuků v jídelníčku. Člověk by měl dávat přednost bílému a libovému masu a omezit uzeniny, tučné maso a tučné mléčné výrobky. Strava by měla obsahovat dostatek vlákniny, především z ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva, celozrnných těstovin nebo hnědé rýže. Z jídelníčku by měly zmizet slazené nápoje a limonády, větší množství černé kávy, silného černého čaje a alkohol.

Zdravý životní styl znamená také pohyb, ten má dobrý vliv nejen na hladiny cholesterolu, ale celkově na srdce a cévy, posiluje imunitu a pomáhá odbourávat stres. Tělu je dobré dopřát také dostatek odpočinku a spánku.

Pokud hladiny neklesnou ani za 3 až 6 měsíců po úpravě jídelníčku a při pravidelném pohybu (při opravdu vysokých hladinách ihned), lékař nasadí léky.

Statiny jsou účinné, má je mít v léčbě jistě většina pacientů s diabetem. Tam, kde není možné snížit LDL-C na cílové hodnoty tímto postupem, je ideální kombinace statin + ezetimib (na kterou řada pacientů s diabetem reaguje velmi dobře). Fibráty mají méně důkazů pro svou účinnost, ale jejich přínos je zřejmý pouze pro pacienty s nízkým HDL-C a vyššími TG.

Mezi statiny patří: lovastatin, pravastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastain.

Dále je možné léčbu kombinovat s bylinkami. Na snížení cholesterolu pomáhají borůvky, cibule, čekanka, kotvičník, jablka, česnek, lněné semínko, pohanka, rozrazil, slunečnice, hlíva ústřičná, smetánka lékařská.

Z homeopatik se doporučuje Solidago virgaurea, tento preparát konzultujte se svým lékařem nebo zkušeným homeopatem.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Verell

odkaz na článek

Facebook Twitter Pinterest email tisk

. Cholesterol a diabetes [online]. Cukr-v-krvi.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
klíčová slova
diabetes cukrovka cholesterol příznaky účinky hodnoty léky bylinky homeopatika