Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  

Citron a cukrovka

 


Aktualizováno:

Co jíst při cukrovce

Vitamin C může mít na cukrovku pozitivní vliv. Citronová voda nebo i citron sám o sobě jsou pro diabetiky velmi přínosné. Pomáhají snižovat glykemický index jídla, a tak odborníci doporučují pacientům s cukrovkou konzumaci citronu. Ovšem i v tomto případě používejte selský rozum a toto „superovoce“ konzumujte s rozvahou a v přiměřeném množství.

Nutriční hodnoty citronu

Na 100 g citronu připadá až 58 mg vitaminu C. Citron obsahuje také vitamin B6, toho je v něm ale podstatně méně (0,11 mg/100 g). Pro citron je specifická kyselá chuť, kterou způsobuje kyselina citronová. Velmi důležité jsou i flavonoidy, které mají antioxidační účinky.

Další látky obsažené ve 100 g citronu:

  • voda: 86 g
  • bílkoviny: 1,0 g
  • tuky: 0,3 g
  • cukry: 3,2 g
  • energie: 79 kJ
  • Na: 5 mg
  • K: 150 mg
  • Ca: 85 mg
  • Mg: 12 mg
  • P: 18 mg
  • karoten: 0,018 mg
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Může se citron při cukrovce?

Třebaže citrony mají spoustu zdravotních výhod, je třeba mít na paměti několik věcí:

  • Citronová šťáva je kyselá a může narušit zubní sklovinu.
  • Citron může vyvolat pálení žáhy.
  • Citron je přírodní diuretikum.
  • Citronová kůra obsahuje oxaláty, které mohou vést k tvorbě ledvinových kamenů oxalátu vápenatého.
  • Pokud trpíte mírnými negativními vedlejšími účinky, omezte nebo se vyhněte konzumaci citronů a citronové šťávy a poraďte se se svým lékařem, zda nemáte například ledvinové kameny.
  • Užívání 1 000 miligramů vitaminu C po dobu šesti týdnů může pomoci snížit riziko komplikací diabetu typu 2 snížením hladiny cukru v krvi a hladin lipidů.
  • U lidí s diabetem může být potřeba suplementace vitaminem C vyšší.
  • Příjem vitaminu C v potravě může hrát ochrannou roli při vývoji diabetu 2. typu.

Glykemický index citronu

Citrony obsahují velké množství vitaminu C a rozpustné vlákniny a mají nízký glykemický index (GI), proto mohou být součástí vaší stravy, ať už máte cukrovku nebo ne.

Glykemický index určuje, jak ovlivňuje druh sacharidů, který se nachází v konkrétní přijaté potravině, vzestup hladiny glukózy v krvi i vzestup hladiny inzulinu v krvi.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Význam glykemického indexu

Dle hodnot glykemického indexu (GI) se sacharidové potraviny dělí na potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI 75 a více), se středním glykemickým indexem (GI 56–74) a nízkým glykemickým indexem (GI 55 a méně). Po konzumaci potraviny s vysokým glykemickým indexem dojde k prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi a k jejímu následnému rychlému poklesu vlivem okamžitého vyloučení velkého množství inzulinu do krve. Po požití potraviny s nízkým glykemickým indexem dochází k pozvolnému vzestupu hladiny glukózy v krvi a k jejímu pomalému poklesu. V krvi je udržována stálá hladina glukózy, nedochází k výkyvům glykemie (hladiny glukózy v krvi).

Využití glykemického indexu v praxi

Glykemický index je využíván ve zdravé výživě, redukční dietě a diabetické dietě. Zdravá výživa je prevencí proti různým onemocněním, například inzulinové rezistenci a následnému přechodu k onemocnění diabetes mellitus 2. typu, k nadváze a obezitě. V diabetické dietě má glykemický index význam při udržování stálé hladiny glukózy v krvi. Glykemický index je využíván i při redukci tělesné hmotnosti. Základem obezity je porucha energetické bilance organismu s projevy hyperinzulinémie (zvýšená hladina inzulinu v krvi). Hyperinzulinémie je přímo úměrná zvýšené hladině inzulinu v krvi, zpočátku jen po jídle, později i mezi jídly (v klidové fázi). Obézní jedinci mají porušenou energetickou bilanci buněk a tím i celého organismu, což vede k nárůstu tělesné hmotnosti po konzumaci stravy, která má vysoký glykemický index. Příčinou poruchy energetické bilance organismu jsou dědičné sklony, špatné stravovací návyky, nesprávný životní styl a stres.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Potraviny s nízkým glykemickým indexem

Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, houby, pórek, sója, zelí, všechny druhy hlávkových salátů, avokádo, brokolice, syrová mrkev, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, olivy, ořechy, semínka, citrony, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny, tmavá hořká čokoláda, sýry typu žervé, neslazený sójový jogurt, naklíčená čočka.

Jak ovlivnit výši glykemického indexu

Neporušená vláknina (strava s neupravenými zrny) představuje fyzickou obranu proti trávicím enzymům, čímž snižuje glykemický index. Rozemletá vláknina ovšem tuto schopnost nemá, nesnižuje vstřebávání škrobů a tím ani glykemický index.

Viskózní vláknina (v luštěninách, ovsu, zelenině, ovoci) zpomaluje průchod potravy trávicím traktem a snižuje účinek trávicích enzymů a tím i glykemický index.

Kyselost potravin zpomaluje trávení sacharidů a tím snižuje glykemický index.

Tuky sice snižují glykemický index tím, že zpomalují proces trávení, ale jejich nadměrná konzumace není vhodná kvůli vysokému obsahu energie.

Kombinace potravin s nižším glykemickým indexem snižuje glykemický index. Kvůli dodržení pestrosti a vyváženosti stravy však nelze konzumovat pouze potraviny s nízkým glykemickým indexem.

Technologická úprava rovněž ovlivňuje výši glykemického indexu, ale obvykle negativně, například vařená mrkev má vyšší glykemický index než syrová, bramborové hranolky, i když obsahují velké množství tuku, mají vyšší glykemický index než vařené brambory, rýže dlouho vařená má vyšší glykemický index než rýže vařená kratší dobu a podobně.

Glykemický index je významným pomocníkem v prevenci civilizačních chorob, například diabetu mellitu 2. typu, obezitě. Ale je třeba si uvědomit, že hledět pouze na hodnoty glykemického indexu potravin ještě neznamená mít správné stravovací návyky, například tučné maso má nulový glykemický index, protože neobsahuje žádné sacharidy, ale obsahuje velké množství kalorií a cholesterolu. Glykemický index je velkým pomocníkem, ale ne jediným. Je třeba dbát i na ostatní složky zdravého životního stylu, například na dostatečný pitný a pohybový režim.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pozitivní dopady vitaminu C na cukrovku

Vitamin C je možné používat jako „účinnou doplňkovou terapii“:

  • zlepšuje využitelnost inzulinu a pomáhá játrům v metabolismu chlorohydrátů, čím snižuje potřebu injekčního inzulinu a dalších léků až o 40 %;
  • až pro 60 % diabetiků stačí dieta a 10 g vitaminu C denně;
  • předchází komplikacím a umožňuje normální hojení ran, což zachrání mnoho končetin před amputacemi;
  • brání abnormální buňkové akumulaci sorbitolu, čímž zamezuje zrakovým komplikacím při cukrovce;
  • pomáhá kontrolovat hyperglykemii, snižuje krevní tlak a zlepšuje prokrvení.

B-buňky jsou velmi citlivé vůči volným radikálům a snadno nastává jejich apoptóza a tím snižování jejich počtu, což zhoršuje stav a zrychluje postup cukrovky. Dostatek antioxidantů, jako jsou vitaminy C, E a B3, neutralizuje volné radikály a brání destrukci B-buněk.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Hans Hillewaert

odkaz na článek

. Citron a cukrovka [online]. Cukr-v-krvi.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Další články k tématu jahody a cukrovka

Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS